Förodla grönkål – steg för steg guide till en riklig skörd!

Att förodla grönkål är ett utmärkt sätt att förbereda din trädgård inför kommande växtsäsong. Genom att förodla grönkål inomhus kan du starta plantorna tidigare än om du direkt sådde frön utomhus. Det ger dig en fördel när det gäller att få en bra skörd tidigt på säsongen, och det ger också plantorna en bättre chans att etablera sig ordentligt. För några år sedan skrev jag ett inlägg om min relation till grönkål, inlägget hittar ni här: https://www.tradgardsdrommen.se/2021/03/27/gronkal-gronsakslandets-grona-guld/

Här är en detaljerad guide om hur du förodla grönkål:

  1. Välj lämpliga behållare: För att förodla grönkål inomhus behöver du välja lämpliga behållare. Du kan använda små krukor, plastkoppar eller specialdesignade förodlingstråg. Se till att behållarna är tillräckligt djupa för att ge plats för plantans rötter att växa, och att de har dräneringshål för att vattnet ska kunna rinna av.
  2. Fyll behållarna med jord: Fyll behållarna med lämplig jordblandning, helst en mix av torv och perlite. Du kan också blanda in några matskedar av kogödsel för att ge näring åt plantorna. Se till att jorden är fuktig men inte blöt.
  3. Plantera fröna: Plantera fröna i jorden. Grönkålsfrön är små, så du behöver inte plantera dem särskilt djupt – ca 1/4 tum djup räcker. Se till att fröna är jämnt fördelade och inte för tätt packade.
  4. Täck behållarna: Täck behållarna med plast eller ett lock för att skapa en fuktig miljö för plantorna. Placera behållarna på en varm, solig plats eller använd en värmematta för att ge extra värme. Grönkål trivs bäst vid en temperatur mellan 15-20 grader Celsius.
  5. Vattna plantorna: Se till att hålla jorden fuktig men inte blöt. Vattna plantorna försiktigt med en sprayflaska eller en liten kanna. Undvik att vattna för mycket, eftersom det kan leda till röta.
  6. Ge plantorna ljus: När plantorna har börjat gro behöver de mycket ljus för att växa starka. Placera behållarna på en plats med mycket ljus eller använd växtlampor för att ge extra ljus. Se till att plantorna får minst 6-8 timmars ljus om dagen.
  7. Härda av plantorna: När plantorna har vuxit tillräckligt stora och utvecklat 2-3 riktiga blad är det dags att härdas av dem. Flytta behållarna utomhus på en skyddad plats i några timmar om dagen under en vecka. Detta hjälper plantorna att anpassa sig till de hårdare förhållandena utomhus.
  8. Plantera ut plantorna: När plantorna är tillräckligt starka och härdade kan du plantera ut dem i din trädgård. Välj en plats som har fullt solsken eller delvis skugga och som har en väldränerad jord. Grönkål trivs bäst i en pH-nivå på mellan 6,0-7,5.
  9. Gräv hål: Gräv små hål i jorden med ett avstånd på 45-60 cm mellan varje hål.
  10. Plantera plantorna: Ta ut plantorna från behållarna och plantera dem i hålen, se till att täcka rötterna med jord. Vattna ordentligt för att hjälpa plantorna att etablera sig.
  11. Sköta plantorna: Ge plantorna tillräckligt med vatten och näring för att hålla dem friska och välmående. Grönkål behöver regelbunden vattning och gödsling för att växa bra. Se till att också rensa bort ogräs runt plantorna för att minska konkurrensen om näringen.
  12. Skörda grönkålen: Grönkål tar cirka 60-70 dagar att växa till skördemodenheter från det att du planterar dem utomhus. När grönkålen har utvecklat tillräckligt stora blad kan du börja skörda dem. Skörda bara några blad från varje planta åt gången och se till att lämna några blad kvar för att växa vidare.

Att förodla grönkål är relativt enkelt, och det ger dig en fördel när det gäller att starta din trädgård på rätt sätt. Genom att följa dessa steg kan du lätt förodla grönkål hemma och få en riklig skörd av denna näringsrika grönsak.

Jag har betalda samarbeten med GardenStore.se och Wexthuset.com så om ni vill handla fröer, krukor, såjord eller annat så rekommenderar jag er att följa mina länkar. Genom att klicka på länkarna jag delat ser de att ni blivit hänvisade från min blogg och jag får en liten provision på det ni köper och det är jag såklart väldigt tacksam över.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen