Bli självförsörjande på lök – en småländsk trädgårdsbloggares erfarenheter

Hej där! Som trädgårdsentusiast med man och två barn är jag ständigt på jakt efter sätt att odla vår egen mat och bli självförsörjande på grönsaker. Som en snål smålänning är jag dessutom extra angelägen om att hitta kostnadseffektiva sätt att producera vår egen mat. En gröda som jag har upptäckt är lök, och jag skulle vilja dela med mig av mina erfarenheter av att odla denna mångsidiga grönsak.

För något år sedan skrev jag en enkel guide till att odla sin egen lök, det inlägget hittar du här

Vi älskar att använda lök i vår matlagning och vi använder den i allt från grytor och soppor till sallader och såser. Vi har märkt att vi äter ungefär 5 kg lök per år, vilket innebär att vi behöver odla en hel del för att bli självförsörjande på lök. Vi har testat olika sorter av lök och våra favoriter är gul lök, som vi använder i stora mängder när vi lagar mat.

När vi började odla lök var det enkelt att välja sort eftersom det fanns så många att välja mellan. Vi provade olika sorter och upptäckte att ’Stuttgarter Riesen’ var vår favorit. Den är enkel att odla och ger oss stora, saftiga lökar som är perfekta för matlagning.

När vi planterade lökarna valde vi en solig plats i trädgården med väl dränerad jord. Vi förberedde jorden genom att tillsätta kompost och gödsel, vilket gjorde att lökarna växte bra och gav en god skörd. Vi märkte också var vi planterade lökarna så att vi kunde hålla koll på dem och ta bort ogräs och vattna dem ordentligt.

När det blev dags att skörda lökarna blev vi glada över den fina skörden. Vi fick massor av lök som vi sedan kunde lagra i vår källare för att använda under vintern. Det var verkligen tillfredsställande att se hur vi kunde producera vår egen mat och bli lite mer självförsörjande.

Så om du letar efter en enkel och kostnadseffektiv gröda att odla för att bli självförsörjande på grönsaker, varför inte prova att odla lök? Det är lätt att odla, och du kan välja olika sorter beroende på dina smakpreferenser. Lycka till!

Jag har betalda samarbeten med GardenStore.se och Wexthuset.com så om ni vill handla fröer, krukor, såjord eller annat så rekommenderar jag er att följa mina länkar. Genom att klicka på länkarna jag delat ser de att ni blivit hänvisade från min blogg och jag får en liten provision på det ni köper och det är jag såklart väldigt tacksam över.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen