Odla din egen örtte-trädgård och hur man torkar örter

Örtteer är en populär dryck runt om i världen, och många människor älskar att njuta av dem för sina smaker och hälsosamma fördelar. Att odla din egen örtte-trädgård kan vara ett utmärkt sätt att njuta av färska och välsmakande örtteer och samtidigt njuta av fördelarna med att ha en trädgård hemma. Här är några tips om hur du kan planera och odla din egen örtte-trädgård, och hur du kan torka örter för att ha färska örter till hands året runt.

Planera din örtte-trädgård

För att odla en örtte-trädgård behöver du planera vilka örter du vill odla och hur du ska placera dem i din trädgård. Några av de vanligaste örterna som används för att göra örtte inkluderar:

  1. Mynta
  2. Kamomill
  3. Lavendel
  4. Citronmeliss
  5. Salvia
  6. Rosmarin
  7. Oregano
  8. Timjan

Tänk på hur mycket plats du har tillgängligt och hur mycket sol och skugga varje ört behöver när du planerar din trädgård. De flesta örter trivs i full sol eller halvskugga och behöver ordentlig dränering för att undvika röta. Du kan också välja att odla örterna i krukor eller planteringslådor om du har begränsat utrymme.

Odla dina örter

När du har planerat din trädgård och valt dina örter, är det dags att börja odla dem. Du kan köpa frön från en plantskola eller på nätet, eller så kan du köpa färdiga örtplantor för att plantera.

Förbered jorden genom att gräva upp den och blanda i kompost eller gödsel för att ge örterna de näringsämnen de behöver. Plantera örterna enligt anvisningarna på fröpaketet eller växtetiketten och vattna ordentligt. När örterna börjar växa kan du skörda bladen och använda dem för att göra ditt eget örtte.

Torka dina örter

Att torka dina örter är ett bra sätt att bevara dem för användning senare. Här är några steg för att torka örter på rätt sätt:

  1. Skörda örterna tidigt på morgonen efter att dagg har torkat upp från plantan. Det är viktigt att skörda örterna före blomning för bästa smak och doft.
  2. Tvätta örterna försiktigt för att avlägsna smuts och skräp. Skaka sedan försiktigt av överflödigt vatten.
  3. Häng upp örterna upp och ner i en sval, torr plats med god luftcirkulation. Du kan använda en tråd eller ett snöre för att hänga upp dem. Se till att de inte rör varandra för att undvika mögel.
  4. Låt örterna hänga tills de är helt torra och spröda. Tiden det tar att torka beror på örttyp och fuktighetsnivå, men det kan ta upp till två veckor.
  5. När örterna är torra kan du ta bort bladen från stjälkarna och förvara dem i en lufttät behållare, som en glasburk eller en påse av tyg. Förvara behållaren på en sval, mörk och torr plats för att bevara smak och doft.
  6. Att odla din egen örtte-trädgård och torka dina örter är ett enkelt och tillfredsställande sätt att njuta av färska örtteer året runt. Försök experimentera med olika kombinationer av örter för att hitta dina favoriter, och använd dem för att skapa hälsosamma och välsmakande drycker. Lycka till!

Jag har ett betalt samarbete med Wexthuset.com där jag själv köper många av mina fröer, krukor och trädgårdsverktyg. Klicka gärna på denna länken om du vill handla så stöttar du mig och min resa mot att bli självförsörjande.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen