20 kryddor till din egen kryddträdgård

Hej kära läsare!

Idag tänkte jag dela med mig av 20 olika kryddsorter som går att odla i Småland. Att ha en egen kryddträdgård är inte bara ett utmärkt sätt att höja smakupplevelsen i matlagningen, det är även en kul och lärorik hobby som kan utföras på en liten yta, exempelvis på balkongen eller i en köksträdgård. Jag har en ambition att odla dem alla och kommer att publicera inlägg för var och en och länka till denna sidan, men innan jag hunnit göra det och få upp länkarna får ni se detta inlägg som ett tips och kanske inspiration till vad ni kan experimentera med själva.

  1. Basilika – En av de mest populära kryddorna att odla i trädgården. Basilika ger en frisk smak som passar utmärkt till italiensk matlagning och är relativt lättskött.
  2. Oregano – En ört som ger en stark smak och är perfekt till pizzor och andra italienska rätter. Oregano trivs bäst i soliga lägen och är relativt tålig mot torka.
  3. Timjan – En aromatisk ört som passar bra till kött, fågel och fiskrätter. Timjan trivs i soliga lägen och är relativt lättodlad.
  4. Persilja – En klassisk krydda som passar till det mesta, exempelvis sallader och soppor. Persilja trivs bäst i halvskuggiga lägen och är relativt lättodlad.
  5. Dragon – En aromatisk ört som passar utmärkt till fisk och kyckling. Dragon trivs bäst i soliga lägen och behöver en relativt fuktig jord.
  6. Koriander – En krydda som ger en unik smak och passar utmärkt till asiatisk matlagning. Koriander trivs bäst i halvskuggiga lägen och är relativt lättskött.
  7. Dill – En krydda som passar utmärkt till fisk och potatis. Dill trivs i soliga lägen och är relativt lättskött.
  8. Rosmarin – En ört som ger en stark smak och passar utmärkt till kött, särskilt lamm. Rosmarin trivs bäst i soliga lägen och är relativt tålig mot torka.
  9. Salvia – En ört som ger en aromatisk smak och passar utmärkt till kött- och fiskrätter. Salvia trivs bäst i soliga lägen och är relativt lättodlad.
  10. Citronmeliss – En ört som ger en frisk smak och passar utmärkt till sallader och desserter. Citronmeliss trivs bäst i halvskuggiga lägen och är relativt lättodlad.
  11. Mynta – En krydda som ger en frisk smak och passar utmärkt till te och desserter. Mynta trivs bäst i halvskuggiga lägen och är relativt lättodlad.
  12. Gurkört – En krydda som ger en stark smak och passar utmärkt till kött och fisk. Gurkört trivs i soliga lägen och behöver en relativt fuktig jord.
  13. Kryddtagetes – En ört som ger en stark smak och passar utmärkt till sallader och soppor. Kryddtagetes trivs bäst i soliga lägen och är relativt lättodlad.
  14. Kvanne – En krydda som ger en aromatisk smak och passar utmärkt till soppor och grytor. Kvanne trivs bäst i fuktiga lägen och behöver en näringsrik jord.
  15. Lavendel – En krydda som ger en aromatisk smak och passar utmärkt till bakverk och te. Lavendel trivs bäst i soliga lägen och är relativt tålig mot torka.
  16. Kardemumma – En krydda som ger en stark smak och passar utmärkt till bakverk och te. Kardemumma trivs i halvskuggiga lägen och behöver en näringsrik jord.
  17. Ingefära – En krydda som ger en stark smak och passar utmärkt till asiatisk matlagning. Ingefära trivs bäst i halvskuggiga lägen och behöver en näringsrik jord.
  18. Pimpinella – En krydda som ger en aromatisk smak och passar utmärkt till fisk och grönsaker. Pimpinella trivs bäst i soliga lägen och är relativt lättodlad.
  19. Stevia – En krydda som ger en söt smak och passar utmärkt som alternativ till socker. Stevia trivs bäst i soliga lägen och är relativt lättodlad.
  20. Saffran – En krydda som ger en stark smak och passar utmärkt till bakverk och risotto. Saffran trivs bäst i soliga lägen och behöver en näringsrik jord.

Så där har ni det, 20 olika kryddor som går att odla i Småland. Kom ihåg att det är viktigt att välja rätt plats för varje krydda, eftersom olika kryddor trivs i olika lägen och jordar. Och kom ihåg att ha roligt och experimentera med nya smakkombinationer i matlagningen!

Jag har betalda samarbeten med GardenStore.se och Wexthuset.com så om ni vill handla fröer, krukor, såjord eller annat så rekommenderar jag er att följa mina länkar. Genom att klicka på länkarna jag delat ser de att ni blivit hänvisade från min blogg och jag får en liten provision på det ni köper och det är jag såklart väldigt tacksam över.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen