Oktoberodling – Tips för att förlänga odlingssäsongen och njuta av höstens skörd

Oktober månad är en fantastisk tid för trädgårdsälskare. Det är en tid när man kan njuta av den skiftande färgen på löven samtidigt som man förbereder trädgården för vintermånaderna. Här är några saker som jag brukar fokusera på i min trädgård under oktober månad.

Rensa bort döda blommor och växter

Oktober är en tid när många sommarblommor har blommat ut och börjar vissna. Detta är en bra tid att rensa bort dem och göra utrymme för höst- och vinterblommor. Jag brukar också ta bort alla döda eller sjuka växter för att förhindra spridning av sjukdomar.

Plantera höstlökar

Oktober är en perfekt tid för att plantera höstlökar. Narcisser, krokusar och tulpaner är några av mina favoriter. Jag planterar dem vanligtvis i grupper för att skapa en imponerande färgstark syn när de blommar under våren.

Förbereda trädgården för vintern

Oktober är också en bra tid att förbereda trädgården för vintern. Jag täcker mina trädgårdsbäddar med ett tjockt lager av löv eller kompost för att skydda växterna från kylan. Jag beskär också mina buskar och träd för att forma dem inför vintern och förhindra skador från snö och is.

Skörda grönsaker

Oktober är också en bra tid för att skörda de sista grönsakerna från trädgården. Potatis, morötter, kål och pumpor är några av de grönsaker som jag brukar skörda under denna månad. Jag lagrar dem sedan på ett svalt och torrt ställe för att kunna använda dem under vintermånaderna.

Förbereda marken inför nästa säsong

Oktober är också en bra tid att förbereda marken för nästa säsong. Jag brukar göra detta genom att lägga till organiskt material som kompost eller gödsel i trädgårdsbäddarna. Detta hjälper marken att behålla fukt och näring, vilket gör det lättare att odla hälsosamma växter nästa säsong.

Oktober är en månad fylld med trädgårdsaktiviteter. Det är en tid för att njuta av de sista blommorna och grönsakerna från trädgården samtidigt som man förbereder sig för vintermånaderna och nästa säsong. Så ta en paus från vardagen och njut av allt det underbara som trädgården har att erbjuda under oktober månad.

Jag har ett betalt samarbete med Wexthuset.com där jag själv köper många av mina fröer, krukor och trädgårdsverktyg. Klicka gärna på denna länken om du vill handla så stöttar du mig och min resa mot att bli självförsörjande.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen